Loader

Nakshatra - Scrollr Widget

 

+385 1 3840 600

Benkovačka 2a, ZG

ORDINACIJA

DENTALNE MEDICINE

starcevic logo

 

Znate li pravilno oprati zube?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje zube održite zdravima i lijepima!

 

Pranje zuba je automatizirana radnja – navika koju svakodnevno obavljamo na isti način. To znači da svakodnevno ista mjesta peremo, a ista preskačemo. Promijenite lošu naviku!

 

Perite zube koncentrirano. Gledajte se u ogledalu dok perete zube. Tako ćete biti temeljiti.

 

Prema navici, većina ljudi zube počinje prati uvijek na istom mjestu. To su obično najsnažniji pokreti koji najviše oštećuju zube.

 

Promijenite to mjesto s vremena na vrijeme?!

 

Zatvorite slavinu, voda koja teče vas požuruje i mnoge ćete zube zaboraviti oprati.

 

Znate li pravilno oprati zube

 

Kako pravilno koristiti zubni konac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U održavanju besprijekorne oralne higijene, upotreba zubnog konca trebala bi nam biti jednako važna kao i četkanje zubi. Čak ni kod četkica s najtanjim vlaknima, vlakna ne uspiju doprijeti do svih površina zuba i mjesta na kojima se može nakupljati plak. Međuzubni prostori, a posebno dodirne točke između zuba, mjesta su na kojima će nam zubni konac najbolje pomoći. Ipak, zubni konac treba naučiti pravilno upotrebljavati kako ne biste oštetili zubno meso.

 

Korištenje započnite tako da uzmete barem 50 cm konca i omotate jedan dio nekoliko puta oko desnog, a drugi dio oko lijevog kažiprsta. Primaknite palčeve koncu i njima ga napnite tako da su palčevi odvojeni oko 1 cm. Tim dijelom konca prolazite između zuba. Što je manji razmak i manje konca između palčeva, imate veću kontrolu i možete puno lakše pomicati konac po postraničnim dijelovima zubi. Ukoliko su prostori između nekih zubi vrlo uski, pokušajte konac uvući pokretima naprijed-natrag. Isti proces ponovite između svakog zuba, s novim dijelom konca kojeg odmatate s kažiprsta. Na donjem zubnom nizu i između gornjih kutnjaka, lakše će vam biti koristiti konac ukoliko ga pridržavate samo kažiprstima na koje je namotan, no pravilo o što manjem razmaku između prstiju radi veće kontrole i dalje vrijedi. Nakon čišćenja koncem, zube treba isprati vodom ili nekom od vodica za ispiranje usta.

 

Bilo bi dobro i djecu upoznati sa zubnim koncem, da što prije počnu s potpunom zubnom higijenom.

 

Kako pravilno koristiti zubni konac

 

Dječji zubi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djeca i zdravlje zubi

Propadanje zubi i karijes, jedno je od najčešćih kroničnih stanja kod djece od 6 do 11 godina i tinejdžera od 12 do 19 godina. Pokvareni zubi su kod djece 5 puta češći od astme i 7 puta češći od alergije na pelud. Do trenutka odlaska u vrtić, već 40 % djece ima karijes.

Početak brige za zube

Dijete treba voditi stomatologu već u starosti od jedne godine. Kada se ranije počne, šteta i troškovi su kasnije manji. Dokazano je da je trošak za zube za period od 5 godina 40% manji kod djece koja su bila kod stomatologa u prvoj godini života, od ostale djece.

Navikavanje na četkicu i zubni konac

Posjeti stomatologu su samo dio brige za zube. Najvažniji dio je pranje i četkanje. Mnogi misle da se dječji zubi ne trebaju prati, što je u potpunosti netočno. Ako dijete ima samo jedan zubić treba ga prati, pa barem samo gazom.

Kod kasnije pojave zubi treba se kupiti dječja četkica koja je mekana i njome prati zube barem dva puta dnevno. Koristiti zubni konac možemo početi čim se zubi međusobno počnu doticati. Razne tekućine za ispiranje usta treba početi koristiti kada smo sigurni da dijete neće tekućinu progutati nakon ispiranja.

 

Dječji zubi

 

Izliječeni korijen zuba najbolji je implantat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pojava spontane (“iz čistog mira”) boli zuba, većeg otoka iznad zuba, pojave žućkastih mjehurića iznad korijena, boli na hladno,toplo i pri žvakanju ili u toku noći (“buđenje iz sna”), ukazuje na moguće znakove bolesti i potrebno je odmah zatražiti pomoć liječnika. Izliječimo korijen jer je izliječeni korijen zuba najbolji implantat. Inače ovim zdravstvenim problemima bavi se znanstvena disciplina Endodoncija koja proučava unutrašnjost zuba i liječi prostore zubnog živca i prostora iznad viška korijena (granulom) te restaurira izgubljene-oštećene dijelove vidljivog dijela zuba.

 

Izliječeni korijen zuba najbolji je implantat

 

Kakvu četkicu odabrati?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glava četkice mora biti mala – tako ćete lakše dosegnuti unutrašnje strane zuba, umnjake i stražnje strane posljednjih zuba. Vlakna moraju biti mekana, gusta, tanka i zaobljenog vrha. Tako će vlakna doseći veće površine zuba, pogotovo dijelove između zuba i spojište zuba sa zubnim mesom. Meka vlakna su nježna prema zubnom mesu i ogoljelim zubnim vratovima.

Drška Vaše četkice trebala bi biti u jednom komadu, bez savitljivih dijelova – time dobivate veću kontrolu nad pokretima te se smanjuje mogućnost ozljede zubnog mesa.

 

I naravno, ne zaboravite – najbolja četkica za zube je ona koja se koristi ;)

 

Kakvu četkicu odabrati

 

Što je parondontoza, a tko je parodontolog?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parodontitis je upalna bolest zubnog mesa. Uzrokuju ju bakterije, a ubrzavaju pušenje i dijabetes. Započinje kao crvenilo i krvarenje gingive (zubno meso), a neliječenje vodi do gubitka kosti oko zuba, klimanja zuba i posljedičnog ispadanja zuba.

 

Parodontolog je doktor dentalne medicine specijaliziran za liječenje bolesti zubnog mesa - gingivitisa (površinska upala) i parodontitisa (duboka upala zubnog mesa koja zahvaća i kost). Parodontolog pacijenta uči pravilnom načinu četkanja zubi i održavanja svih protetskih radova u ustima. Isto tako, prilikom terapije otkriva sva mjesta koja zadržavaju bakterije (karijese, loše i dotrajale ispune, odstojeće rubove krunica), nepravilno rotirane zube, krivi zagriz… Parodontološkim tretmanom moguće je produžiti vijek trajanja zubi koji su se već počeli klimati.

 

Što je parondontoza, a tko je parodontolog

 

Savjeti za trudnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Prvi pregled obaviti odmah nakon dijagnosticiranja trudnoće
  • Trudnice mogu bez ikakve opasnosti popravljati zube s lokalnom anestezijom
  • Kod trudnica su dosta česte upale zubnog mesa i krvarenja, stoga je neophodna dobra higijena i redovita posjeta stomatologu
  • Kvalitetna ishrana bogata vitaminima i kalcijem, adekvatna higijena i redoviti stomatološki pregledi osiguravaju očuvanje zdravlja zubi u trudnoći
  • U periodu od 5.-8. tjedna trudnoće počinje se formirati zametak zuba Vaše bebe, tada treba obratiti pažnju na način ishrane, dovoljan unos vitamina D i kalcija

 

Savjeti za trudnice

 

Koji ispun je najbolji?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nažalost, odgovor na ovo pitanje vrlo je jednostavan: nema univerzalno najboljeg ispuna. Idealan ispun je dugotrajan, čvrst, estetski savršen, gotov u jednom posjetu i jeftin. Problem je jedino što takav ne postoji. Uvjeti koji vladaju u našim ustima vrlo su strogi i zahtjevni i sve što mi stomatolozi radimo na zubima mora „držati vodu“ u punom smislu. Odabir ispuna često je vrlo teška zadaća jer nije lako pomiriti estetiku i funkciju u svakoj situaciji.

 

Koji ispun je najbolji

 

Bruksizam - škripanje zubima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svakodnevni stres koji proživljavaju gotovo svi ostavlja traga i na zubima. Bruksizam je patološka pojava, nesvjesna loša navika škripanja zubima koja se najčešće javlja uslijed stresnih stanja.

Nažalost, najviše štete prouzroči noću, u snu, kada nismo svjesni velikih sila koje mogu razviti žvačni mišići i tako ubrzano potrošiti zubne plohe. S vremenom, zubi postaju skraćeni, potrošeni i bolni. Dodatna komplikacija bruksizma su problemi koji se mogu javiti na žvačnom zglobu - struganje, preskakanje, pucketanje i bol.

Bruksizam se sprječava nošenjem posebih udlaga.

 

Bruksizam

 

Zube perite nježno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caklinu ćete teško oštetiti, no ispod nje je dentin (vrsta kosti koja tvori najveći dio zuba) koji nije otporan na silovite napade tvrdom četkicom. Zubno meso je također vrlo osjetljivo, zato ga je potrebno nježno masirati mekim vlaknima četkice. Prilikom pranja koristite sitne kružne pokrete. Pokušajte četkicu okrenuti tako da vlakna svakim pokretom ulaze pod zubno meso i uklanjaju plak sa zubnog vrata. Na taj način pokušajte dohvatiti sve površine svih zuba, pogotovo ona mjesta koja ste do sad zanemarivali.

 

Snažno trljanje uz puno paste koja se pjeni možda vam pruža dojam svježine i temeljitosti, no to je daleko od pravilno opranih zubi. Pasta za zube igra vrlo malu ulogu u pravilnom pranju. Mehaničko čišćenje osigurava zdrave zube, pasta je tu većinom zbog osjećaja svježine... Izbjegavajte paste koje izbjeljuju zube – abrazivne su (prejako stružu), a učinak je minimalan. Često izazivaju osjetljivost zuba.

 

Na četkicu stavite paste veličine zrna graška. Ta je količina sasvim dovoljna, a manje pjene će vam omogućiti da bolje vidite što radite.

 

Mali pokus: Primite četkicu lijevom rukom (odnosno ljevaci desnom) i operite zube. Primjenit ćete znatno manju silu, zube ćete prati drugačijim redosljedom od uobičajenog i biti ćete mnogo oprezniji u pranju. Nakon toga, pokušajte novootkrivenu vještinu primjeniti rukom kojom inače perete zube.

 

Zube perite nježno

 

Čisti zub ne može oboljeti niti dobiti karijes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karijes je bolest zuba uzrokovana bakterijama. Osnovni preduvjet za njegovo nastajanje je prisutnost zrelog zubnog plaka. Zubni plak je složena struktura brojnih velikih molekula iz sline i hrane u koju se naseljavaju bakterije. S vremenom plak sazrijeva, što znači da su za zub opasne bakterije izolirane od obrambenih sustava organizma i nesmetano nagrizaju caklinu. Ako na zubu nema zrelog plaka, nema ni opasnih bakterija – zub ne može oboliti.

 

Nastajanje plaka ne možemo spriječiti, ali možemo zaustaviti njegovo sazrijevanje kako bakterije ne bi dobile priliku oštetiti zube. Najvažnija metoda u borbi protiv zrelog i opasnog plaka je mehaničko uništavanje njegove komplicirane strukture – pravilno četkanje.

 

Čisti zub ne može oboljeti niti dobiti karijes

 

Žvakaće gume su korisne... prvih 10 minuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderne žvakaće gume zaista pomažu u poboljšanju zdravlja vaših zuba samo ako ih ne koristite na pogrešan način. U prvih 10 minuta žvakanja otpuštaju se korisni sastojci i potiče se lučenje sline koja ima veliku ulogu u suzbijanju karijesa. Dodatnu pomoć u borbi protiv karijesa pruža spoj po imenu xyilitol, no kako je skup, nećete ga naći u bilo kojoj žvakaćoj gumi. Nakon 10 minuta, svojstva žvakaće gume su potrošena i ona ostaje samo sport za zube i zglob.

 

Nažalost, to je sport koji više škodi nego koristi. Dugosatno žvakanje opterećuje žvačne mišiće i čeljusni zglob u kojemu može doći do bolnih oštećenja. Zubi također trpe opetovani stres. Svaki put kad pregrizete žvakaću gumu, zube ste još jednom nepotrebno opteretili te se u caklini javljaju mikroskopske pukotine. Nakon mnogo godina te pukotine u kombinaciji sa prečvrstim četkanjem zuba, gaziranim pićima i podsvjesnim stresom dovode do značajnih oštećenja zuba. Budite nježni prema svojim zubima, trebat ćete ih još!

 

Žvakaće gume su korisne... prvih 10 minuta

 

Đumbir i kopriva - spas za zubobolju!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znanstveno je dokazano da đumbir ima protuupalno djelovanje. Stručnjaci su otkrili da sadrži moćan spoj pod nazivom gingerols koji sprječava proizvodnju hormona koji stvaraju osjećaj boli. Uzmite korijen đumbira. Odrežite i ogulite komadić pa ga stavite na vrh bolnog zuba i zagrizite. Bol bi se trebala vrlo brzo smiriti.

 

Listovi koprive obiluju magnezijem, a neka istraživanja pokazuju kako koprivin čaj djeluje antibakterijski i protuupalno. Djelotvornost koprive ćete pojačati dodate li joj borovnicu. Zato, dok kupujete proizvode za higijenu i zdravlje zuba svakako birajte one na bazi koprive.

 

Đumbir i kopriva - spas za zubobolju

dr.Starčević © 2015 | All Rights Reserved